Chcete, aby bolo na vašej svadbe všetko perfektné a práve dobre zostavené svadobné menu je rozhodujúcou položkou, ktorá ovplyvní spokojnosť vašich hostí. Pri vymýšľaní svadobného menu máte niekoľko možností, nielen čo sa týka výberu jedál, ale aj spôsobu ich podávania. Ako to teda urobiť tak, aby ste ulahodili svadobným hosťom, aby nič nechýbalo a všetci boli spokojní?
Čo ponúknuť svadobným hosťom?
Začnime pekne po poriadku tým, že si zodpoviete pár zásadných otázok, ktoré vás pri zostavovaní menu navedú na správnu cestu. Kto sú vaši svadobní hostia? V akom ročnom období sa vydávate? V akom štýle sa nesie vaša svadba? O koľkej sa začína svadobná hostina?
Mladšia generácia ocení kreativitu a možno aj neobvyklé svadobné menu. Staršia generácia zas uprednostní klasiku a tradičné jedlo pred exotickými pochúťkami. Ak máte na svadbe veľa detí, môžete požiadať napríklad aj o zábavnejšie naaranžovanie porcií pre deti. Porozmýšľajte tiež, či niektorí z vašich hostí nemajú špeciálne požiadavky, o ktorých viete. Napríklad sú to vegetariáni, vegáni, alebo majú alergiu na určitý druh potravín. V prípade, že na vašej svadbe budete mať aj zahraničných hostí, zistite si ich kultúrne a náboženské zvyklosti, aby ste predišli trápnym situáciám.
Ročné obdobie, v ktorom sa koná vaša svadba musíte tiež brať do úvahy. Logicky, v lete nie je vhodné podávať potraviny náchylné na vysoké letné teploty, ktoré by sa mohli rýchlo pokaziť. V zime zas hostí asi nezaujmú surové šaláty alebo mimosezónne ovocie. Najlepším vodítkom je držať sa sezónnej ponuky potravín, ktoré vtedy chutia najlepšie a nesnažiť sa za každú cenu o originalitu.
Čo by ste ešte mohli pri výbere vhodného jedla zvážiť? Napríklad aj štýl vašej svadby. Zostavte si svadobné menu tak, aby ladilo s náladou vášho svadobného konceptu.
Zdroj: Reštaurácia Zorno
Ako podávať svadobné menu?
Nemenej dôležitou úlohou je rozhodnúť o tom, koľko svadobných chodov, v akom čase a akou formou budete podávať. Tu si opäť odpovedzte na dôležité otázky. O koľkej sa začína svadobná hostina? Do kedy bude vaša svadba pravdepodobne trvať? Ak budete mať na svadbe kopu mladých ľudí, môžete predpokladať, že zábava bude trvať do skorého rána, ak pôjde o menšiu svadbu prevažne v rodinnom kruhu, pravdepodobne skončíte pár hodín po polnoci. Tomu by ste mali prispôsobiť aj načasovanie a množstvo podávaných jedál.
Viacchodové servírované menu
Klasickou voľbou svadobného menu je servírované menu zložené z 3-4 chodov. Takýto spôsob podávania jedla má slávnostnú atmosféru a jedlo je vkusne naaranžované. Najčastejšie sa menu na slovenských svadbách skladá zo studeného predjedla, slepačej polievky, hlavného mäsitého chodu s prílohou a dezertu. Pri servírovanom menu zaistite dostatočný počet obsluhy k počtu svadobných hostí, aby boli všetci obslúžení približne v rovnakom čase a nemuseli na jedlo dlho čakať.
Švédske stoly
Ďalšou možnosťou je zvoliť hlavné svadobné menu formou švédskych stolov. Je to menej formálny spôsob, ktorý sa môže hodiť napríklad na svadbu pod holým nebom, kde je kopec mladých ľudí a celá svadba sa nesie v uvoľnenej párty či záhradnej atmosfére. Výhodou takéhoto servírovania je, že si hostia podľa chuti naložia presne to, na čo majú chuť. Nevýhodou môže byť, ak sa „neujde každému“ to, na čo mal chuť.
Nakombinujte to
Ďalšou možnosťou je kombinované podávanie jedla, kedy sa na jednotlivé časti svadobného stola pre určitý počet ľudí naservírujú misy, z ktorých si každý sám naberie. Hostia tak nemusia stáť v rade pri švédskych stoloch, ale jedlo majú k dispozícii priamo na stole. Výber jedla však býva v tomto prípade menší.
Najbežnejším a obľúbeným riešením svadobného menu je posledné roky viacchodové servírované menu a k tomu švédske stoly okolo polnoci. Takýmto spôsobom zabezpečíte slávnostné zahájenie svadobnej hostiny formou vkusne podávaného jedla a zároveň bohatší výber jedla formou švédskych stolov, z ktorých sa hostia môžu občerstviť v priebehu zvyšného večera.
Zdroj: Reštaurácia Zorno
Ako zabezpečiť svadobné menu?
So zostavením a prípravou svadobného menu vám pomôže reštaurácia alebo vedenie priestorov, v ktorých sa koná vaša svadba. Skúsený šéfkuchár presne vie, ako suroviny s nápadom nakombinovať tak, aby boli všetci spokojní.
Ak ste ale predsa len zvedavé, ako by mohlo také svadobné menu vyzerať, pripravili sme pre vás aj 2 varianty vzorového svadobné menu a menu bufetu v spolupráci so šéfkuchárom Tomášom Zapletalom z reštaurácie Zorno. Potom môže dobre zostavené svadobné menu vyzerať napríklad takto:
Menu servírované variant 1
Predjedlo:
Španielska šunka jamom iberico so sušenými paradajkami a domácim chrumkavým chlebom
Polievka:
Domáci slepačí vývar s mäsom, mladou zeleninou a babičkinými rezancami
Hlavný chod:
Grilovaná bravčová panenka s tymianom, zemiaková tortička s pažítkou a krémová dubáková omáčka
Dezert:
Svadobné koláče a torty
Menu servírované variant 2
Predjedlo:
Čerešničky z mozzarelly, cherry paradajkami, bazalkovým pestom a píniové orechy
Polievka:
Domáci hovädzí vývar s mäsom, zeleninou julien a babičkinými rezancami
Hlavný chod:
Grilované kuracie supreme z kukuričného kuriatka, anglická zelenina, americké zemiaky a maslová omáčka
Dezert:
Svadobné koláče a torty
Ak sa pri servírovanom menu chcete držať tradicií, pri zostavovaní menu bufetu môžete staviť na širšiu a nápaditejšiu ponuku jedál.
Menu bufet
- Marinovaný losos s horčicovo medovým dresingom
- Talianske a slovenské údeniny s marinovanou zeleninou
- Teľacie líčka s tekvicovým pyré
- Kuracia roláda plnená špenátom a sušenými paradajkami
- Miešaný rukolový šalát s parmezánom a cherry paradajkami
- Pannacotta s lesným ovocím
- Výber rôznych dezertov
Pokiaľ si ale riešite svadobné priestory (napríklad v kultúrnom dome) a svadobné menu oddelene, môžete zvoliť cateringovú spoločnosť alebo zapojiť rodinu a pripraviť jedlo vo vlastnej réžii. V každom prípade nezabudnite zabezpečiť obsluhu, ktorá pomôže so servírovaním a roznášaním jedál.
Ak sa vaša svadba koná v hoteli, či reštaurácií, pravdepodobne nebudete mať možnosť objednať si jedlo od iného dodávateľa, ale zabezpečia vám ho priamo na mieste konania svadby. Je to praktické, pohodlné a pravdepodobne si aj samotné priestory budete vyberať podľa možností svadobného menu.
Ak zvolíte svadobné menu cez cateringovú spoločnosť, prípadne sa rozhodnete zabezpečiť pohostenie vo vlastnej réžií, môže ísť síce o menej nákladný spôsob, no rátajte so zvýšenou potrebou organizácie z vašej strany.
Niečo na zahryznutie
Okrem hlavného svadobného menu treba tiež myslieť na zabezpečenie zákuskov, svadobnej torty či slaných pagáčikov a pochutín. Dohodnite si tiež priestor pre torty, ktoré prinesú svadobní hostia, ako aj pravidelné dopĺňanie pohostenia na svadobných stoloch, či v miestnosti pre návštevy a gratulantov. Zvykom je tiež priniesť pohostenie (zákusky, pagáčiky)pred kostol či miesto svadobného obradu. Ak je súčasťou vášho svadobného dňa aj väčšie presúvanie svadobných hostí z miesta konania obradu na miesto hostiny, napríklad svadobným autobusom, mali by ste im aj tu zabezpečiť občerstvenie a pitný režim (hlavne v lete).